Створення підприємства по вирощуванню квітів у тепличних умовах за високопродуктивною технологією

 САМКОВА Вікторія, РОШКО Ігор, БОНДАРЕНКО Ганна

Ознайомитися з презентацією та резюме бізнес-плану.

 

 

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01/29 
start stop bwd fwd

Вирощування квітів у тепличних умовах за високопродуктивною технологією.

Назва нашого підприємства «Райські кущі», є товариством з обмеженою відповідальністю. Галузь діяльності – сільське господарство. Форма власності – колективна. Основні види діяльності: виробництво, оптово-роздрібна торгівля, зовнішньоекономічна діяльність, транспортна та інші.
Цілями діяльності є задоволення попиту на ринку зрізаних квітів України, зокрема Херсонської області, впровадження інноваційних методів та технологій вирощування троянд, встановлення лідерських позицій на ринку квітів Херсонщини.
Зараз асортимент троянд в  Україні переважно представлений імпортом з Голландії. Тому проект можна вважати імпортозамінюючим.
Підприємство планує здійснювати як роздрібну торгівлю (пропонуючи свою продукцію у спеціалізовані роздрібні магазини), так і оптову.
Здійснивши маркетинговий аналіз ринку зрізаних квітів, ми визначили наших головних конкурентів, це підприємства «Ecrus Holding Ecuador», «Камелія», «Світ троянд в Еквадорі», і прийшли до висновку, що дані підприємства мають як ряд переваг, так і недоліків, і здійснивши ряд аналізів і розрахунків, прийшли до висновку, що наше підприємство може скласти їм гідну конкуренцію, зайнявши свій сегмент ринку, а пізніше і витіснити своїх головних конкурентів з даної галузі.
На наступному слайді ви можете побачити розвиток зрізаних квітів і горщикові рослин (для порівняння) в Україні. На діаграмі видно, що з 2010 по 2013 попит зростав, але в 2014 спав. Чому? Головною причиною за соціальним опитування в мережі Інтернет стала відповідь «висока ціна». В нашому бізнес плані ми плануємо випускати продукцію за доступними населенню цінами. 
Перейдемо ж безпосередньо до розгляду продукції та технології її вирощування. Створення тепличного господарства та вирощування різноманітних видів сільськогосподарських культур є досить вигідним бізнесом. Тому вирощування троянд – це актуальний та вигідний бізнес на сьогодні. Наш продукт – високоякісні сорти троянд, що характеризуються відмінними зовнішніми якостями. Особливі сорти є перевагою на ринку квітів. Зупинимо свою увагу на сортах, які представлені на слайдах презентації. Це високопродуктивні сорти, які користуються неабияким попитом серед цінителів квітів. На  слайді ви бачите сорт «Паскаль», він відноситься, як і усі інші до сорту чайно-гібридних троянд. Висота куща досягає 120 см, діаметр квітки 12-13 см. Має високу стійкість до хвороб, морозів. Далі - сорт «Казанова» та його характеристики. Треба відмітити, що зараз на ринку квітів дуже великий попит на помаранчеві троянди.
Ще один сорт троянд, «Квін Елізабет» теж має гарні характеристики та привабливий вид.
На слайді представлений опис технологічного процесу, а саме: закупівля кущів, підготовка, висадка, полив, зрізання, упакування, зберігання.
Система вирощування троянд також інноваційна. Це вирощування на гідропоніці.
Використовується активна система типу крапельного зрошення з можливістю фертигації (добрива з поливною водою).
Для контейнерного вирощування троянд необхідна стаціонарна теплиця, у даному випадку 2 теплиці розміром 600 м2 кожна, обладнана системою опалення, вентиляції, затінення та штучного освітлення.
Ринком збуту нашої продукції є люди від 15 років, працездатні. Виходячи з відсотка працюючих, мінімальна кількість працюючих у нашому місті є 146,85 тис. чол., що є нашим мінімальним ринком збуту.
Далі - план виробництва та продажів нашої продукції. З нього видно, що з 2 кварталу 2015 року ми плануємо здійснити обсяг виробництва поквартально 48000 одиниць.
На початку діяльності підприємства будуть здійснюватися рекламні заходи. Ми розробили приклад  роздаткового матеріалу.
Виробничий план. Виробнича потужність: площа однієї теплиці становить 600 кв. м. за технологією на 1 кв. м. засаджується 6 кущів троянд. З одного куща виростає 5-10 троянд за 1 виробничий цикл (3,5 місяці). Разом за рік з одної теплиці вийде: 1200 * 6 * 5 * 4  = 144000 шт. троянд
Для вирощування троянд необхідне таке обладнання: стаціонарна теплиця, підвісне обладнання для теплиці, крапельне зрошення та система гідропоніка, водяний насос  та супроводжувальне обладнання, система опалення, інфраструктурні додатки до опалення, система подачі CO2, установка для охолодження та зберігання полуниці, розпилювач OleoMac, інструменти для збору та обробки полуниці, вантажний автомобіль, система вентиляції приміщення, система штучного освітлення.
ТОВ «Райські кущі» знаходиться за адресою Бериславське шосе, 34. Наявність транспортної артерії міста забезпечує швидку доставку зрізаних квітів покупцям і ресурсів на підприємство. Центральне газо-, електро- і водопостачання спрощує функціонування підприємства.
Кожен відділ виробництва з’єднаний дорогою. Загальна схема плану розміщення зображена на рисунку. Вільні земельні ділянки будуть використані для сезонного складування енергетичних ресурсів – вугілля, дров та щепки.
Приміщення офісу має 5 відділи (кімнати). З них один – кабінет директора, другий – кабінет заступника, третій – офіс маркетингового відділу, четвертий - приміщення виробничого персоналу, та останній вбиральня.
На підприємстві «Райські кущі» працює 16 чоловік. До постійного персоналу належать: директор, бухгалтер, операційний менеджер, менеджер з продажів, садівник, технічні працівники, продавець-флорист. Кожен робітник фіксується згідно чинного законодавства, підприємством сплачується збір до пенсійного фонду та інших соціальних виплат. За такої системи найму та оплати праці, фонд заробітної плати становить 291600 грн./рік.
Для реалізації інвестиційного проекту буде укладено ряд договорів. Для повної реалізації проекту бізнес плану необхідно 3млн 220 тис грн. Вони будуть залучено у інвестора. Кошти  інвестора буде використано для придбання обладнання та необхідних матеріалів.
Кошти у Інвестора планується взяти під 20% річних (5% квартальних) на 3 роки. Повернення коштів починається у 2-му кварталі 2016 року. Відсотки по інвестиціям виплачуються з моменту їх надходження.
Згідно плану повернення інвестицій, повна сума залучених коштів буде виплачена у 4 кварталі 2018 року. Загальна сума повернення складає 3 млн. 220  тис. грн.
Фінансовий план. Отже фінансовий план ми розпочали з того, що підрахували витрати на персонал, добрива, електроенергію, опалення, водопостачання та інше.
Розрахунок собівартості полуниці ведеться на 1 розу на один виробничий цикл. До прямих виробничих витрат належать: матеріали та комплектуючі, заробітна плата, нарахування на заробітну плату, енергія, витрати на експлуатацію та утримання обладнання без амортизації.
У розрахунку собівартості отримали значення у розмірі 11,59 грн./од, що дозволяє встановити конкурентну ціна на рівні 24 грн. з ПДВ. Підприємство зможе зайняти конкурентне місце на ринку квітів, якщо вийде на ринок з ціною, основаною на методі витрат
На основі розрахунків собівартості, ціни при повній виробничій потужності підприємства та прогнозованого збуту продукції складається звіт про фінансові результати на 2015-2018 роки.
Фінансовий план підприємства складається на основі звіту про фінансові результати, але враховує більш детальну інформацію про операційну, фінансову та інвестиційну діяльність підприємства. І представлений на слайді
За даними фінансового плану інвестиційний проект починає генерувати надходження від реалізації у 3 кв. 2015 року. у 1 кв. 2016 року виходить на повну потужність та генерує 1152000 грн. виручки з ПДВ щоквартально.
Результати діяльності за квартал мають позитивні значення протягом усього розрахованого періоду та покривають виплату процентів по кредиту та повернення коштів інвестора (ст. 22 фінансового плану).
Результати виробничої діяльності стор. 12 складаються з чистого прибутку та амортизаційних відрахувань за обладнання і є базою для обчислення ефективності інвестиційного проекту.
Результати і витрати, які пов'язані з виконанням проекту обчислюються з урахуванням дисконтування.
Таким чином, запропонований проект має позитивний приведений дохід, індекс прибутковості більший за 1, при термінах окупності у 2 роки.
Чистий дисконтований прибуток становитиме:

ЧПД = 3342805-3220000=120805 (грн.)

Так як ЧДП>0, то вкладення в проект є вигідним.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!