2022.02.10 – Туніс: північні ворота до Африки для українського експорту

Ключовим спікером став Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Туніс Володимир Хоманець, який представив онлайн-презентацію «Особливості виходу на ринки Тунісу та країн регіону в умовах сучасних інтеграційних процесів в Африці». Слово взяли й представники туніських компаній та їх об’єднань, які вже мають досвід співпраці з Україною.

Від імені Херсонщини виступили: заступник голови Херсонської облради депутатів Юрій Власов, начальник управління «Офіс інвестицій та розвитку експорту» Херсонської облдержадміністрації Олена Якуба, президент Херсонської ТПП Вікторія Остроумова.

Туніс – арабська країна на півночі Африки, з потужною економікою, географічно близька до Європи (зокрема Італії). Понад 70% зовнішньої торгівлі Тунісу припадає на країни ЄС, чому сприяє Угода про Зону вільної торгівлі. Водночас в Тунісі розуміють потребу диверсифікації ринків для сталого розвитку країни.

В Африці триває підготовка до повноцінного запуску Африканської континентальної зони вільної торгівлі – амбітного проєкту, що має на меті об'єднати 55 країн континенту (з 1,3 млрд населення). Туніс від самого початку був активним прибічником цієї економічної моделі. Реалізація АКЗВД матиме глобальне значення, тому Україні важливо вже зараз скористатися вікном можливостей і налагодити співпрацю з окремими країнами континенту, здатних стати відправною точкою для просування української продукції вглиб Африки. Такою країною є Туніс, чия транзитна роль у майбутньому лише посилюватиметься. Тож уже у 2022 році Уряди України і Тунісу розпочнуть переговори щодо двосторонньої Угоди про вільну торгівлю.

Як зазначив Посол України в Тунісі Володимир Хоманець, наша країна має позитивний імідж в очах ділових партнерів з африканського континенту. Україна традиційно експортує до Тунісу зерно, чорні метали, добрива та неорганічну хімію. Але можливість закріпитися на туніському ринку має майже будь-яка промислова чи харчова продукція – приклади вже є, і дуже різноманітні. Головне – конкурентоспроможність, оптимальне співвідношення «ціна-якість», наявність необхідних супровідних документів. Цікаво, що обсяги українського товарного експорту до Тунісу значно перевищують обсяги імпорту (у 2020 р. – 414,8 млн дол. США проти 12,9 млн дол. США).

Туніс зокрема і Африка в цілому – цікавий зростаючий ринок, куди варто виходити і де можна успішно й безпечно працювати. Звісно, має він і певну специфіку, і тут українським підприємствам готове всіляко сприяти Посольство. Пан Посол наполегливо рекомендує українським компаніям користуватися можливостями економічної дипломатії щодо перевірки надійності потенційних партнерів, просування продукції на ринках Африки тощо.

Факти про Туніс:

  • Туніс має Угоди про Зону вільної торгівлі з ЄС та більшою частиною країн Африки. В рамках СОТ, Туніс також є підписантом більш ніж 40 двосторонніх угод щодо лібералізації торгівлі. 
  • Туніс – 1-й світовий експортер фініків, 2-й африканський виробник автомобільних компонентів, 2-й експортер органічної продукції в Африці, 2-й світовий виробник оливкової олії.
  • Більшість промислових компаній Тунісу вже пройшла міжнародний стандарт ISO. Наразі запроваджується стандарт екологічного контролю ISO 14000.
  • Туніс має потребу в імпорті вантажної та спеціальної автомобільної техніки.
  • У країні діють 7 міжнародних аеропортів, 8 крупних морських портів з різною специфікою.
  • Перспективні галузі для інвестування: агробізнес, текстильна промисловість, аерокосмічна галузь, відновлювана енергетика, телекомунікаційні технології та послуги.
  • В Тунісі діють дві вільні економічні зони, на півночі та півдні країни – поблизу міст Бізерта та Зарзіс.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!