2018.02.21 - Аграріям нагадали про особливості сертифікації походження

В рамках 16-ї міжрегіональної виставки «Фермер-2018» пройшов круглий стіл, присвячений інноваційним технологіям у рослинництві, земельним питанням та сертифікації агропродукції на експорт

21 лютого 2018 р. в рамках 16-ї міжрегіональної сільськогосподарської виставки «Фермер-2018» пройшов круглий стіл, присвячений інноваційним технологіям у рослинництві, сертифікації плодоовочевої продукції, шляхам розширення ринку збуту. Також спікери порушили питання оформлення земельних ділянок для ведення аграрного бізнесу, виведення нових сортів овочів, фруктів, картоплі; інтенсифікації горіхівництва на базі каліфорнійського сорту Chandler. Організаторами заходу виступили Департамент агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації та Інститут зрошуваного землеробства НААНУ.

Рослинництво посідає чільне місце у галузевій структурі валової продукції сільського господарства Херсонщини. Перший віце-президент ХТПП з питань експертизи і сертифікації Валентина Удод звернула увагу аудиторії на особливості оформлення сертифікатів походження для товарів, що експортуються до різних країн. Так, в разі експорту до ЄС такий сертифікат вповноважена видавати митниця, до інших країн - торгово-промислова палата. Але бувають і виключення - наприклад, Канада. Жодна установа не видає сертифікату походження для експорту до цієї країни, оскільки згідно вимог Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою експортер заповнює відповідну декларацію самостійно.

У всіх випадках експортер має дуже уважно ставитися до підготовки та зберігання документації по зовнішньоекономічним контрактам, адже в разі верифікації митницею здійснених поставок (а такі ситуації останнім часом почастішали) саме він нестиме відповідальність за будь-яку недостовірну чи неповну інформацію, надану для визначення походження товару.

По завершенні круглого столу учасники заходу вирушили оглядати експозицію виставки «Фермер-2018». На виставці, організованої Департаментом АПР Херсонської ОДА та Херсонським виставковим центром «Експо-Центр», представлена продукція понад 50 компаній з Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Херсонської та інших областей України: сільгосптехніка, насіння, добрива, засоби захисту рослин, послуги перевезення та кредитування в агросфері.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!