2021.04.08 – В Херсоні успішно завершено унікальний проєкт: українське видання британської книги про гуманіста Джона Говарда

08 квітня 2021 р. у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Олеся Гончара відбулася презентація нещодавно виданого перекладу монографії британської письменниці Тесси Уест «Этот странный мистер Говард».

Видання цієї книги – багаторічний спільний проєкт Херсонської торгово-промислової палати, Херсонського державного університету (кафедра англійської філології та прикладної лінгвістики), Видавництва «Олді+», дизайн-студії LuxaDesign. Проєкт унікальний перш за все тим, що всі етапи роботи над книгою – від придбання авторських прав на переклад і власне виконання перекладу до верстки і публікації книги – виконані виключно херсонською командою.

Джон Говард (1726-1790) – англійський філантроп і благодійник, що увійшов в історію Херсона. Він багато років подорожував Європою, з власної ініціативи досліджував та покращував стан в’язниць, лікарень, карантинних закладів. Говард виступав поборником прав людини і привчав суспільство поважати людське життя та гідність незалежно від соціального статусу. В Херсоні він провів останні місяці свого життя і знайшов останній спочинок.

На презентації говорили про неординарну, дещо дивну постать самого містера Говарда, про пошук матеріалів в Херсонському архіві, про складнощі при перекладі і виклики, що чекали на дизайнерів та друкарів. Приємно, що до заходу долучилися онлайн сама авторка – Тесса Уест, і голова британського видавництва Waterside Press Брайан Гібсон.

За умовами договору авторського права між видавництвом Waterside Press та ініціатором проєкту – Херсонською ТПП, українське видання мало бути не гіршим за англомовний оригінал, а британські видавництва  здавна відомі своєю якістю. Втім, все вдалося – завдяки енергії та завзятості всіх партнерів проєкту!

Українське видання «Этот странный мистер Говард» перекладене і видане з некомерційною метою – а отже, у продаж ця книга не надійде. Але вона поповнила колекцію книжок обласної бібліотеки ім. Олеся Гончара, де всі охочі можуть взяти її на абонемент.

Довідка:

В 2010 році Тесса Уест вперше приїхала Херсона для збору матеріалу для майбутньої монографії. Херсонська ТПП познайомила пані Уест з краєзнавцями, провела до музеїв, архівів, бібліотек та пам'яток, пов'язаних з Говардом. Зібрану інформацію письменниця включила до книги «The Curious Mr Howard: Legendary Prison Reformer» («Цей дивний містер Говард: легендарний реформатор в’язниць»), яка вийшла в друк у Великобританії в 2011 р.

Книга Тесси Уест – це свіжий погляд не лише на діяльність видатного гуманіста, а і на його непересічну особистість. Заради вшанування пам'яті Говарда в краю його поховання, Херсонська ТПП та Херсонський державний університет переклали книгу «The Curious Mr Howard» з англійської мови, а видавництво «ОЛДІ-ПЛЮС» її надрукувало.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!