2014.10.20 — Аналітичний аналіз національного ринку експорту товарів і послуг

Аналітичний аналіз ринку представлений Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», яка була створена у 2007 році і до кінця 2013 року налічувала 80 членів. Це перша українська агробізнес-асоціація із сертифікованою системою менеджменту якості за міжнародним стандартом ISO 9001:2008.

У цьому році багато подій - як політичних, так і економічних - відбуваються у нашій країні вперше. Слово «вперше» гідно конкурує зі словосполученням «нічого не змінюється» у нашому повсякденному лексиконі так часто, як ніколи раніше. При цьому, якщо слово «вперше» може вживатися як у позитивному, так і негативному сенсі, то «нічого не змінюється» носить однозначно негативний відтінок. Схожа ситуація у нас і в економіці, вірніше, як прийнято останнім часом говорити, її локомотиві - агросекторі.

Уперше за всю історію існування України агросектор за підсумками року стане лідером національної економіки з експорту товарів і послуг. Якщо за перше півріччя агросектор експортував товарів на суму $7,7 млрд, поступившись лише трохи пальмі першості металургії ($8,5 млрд), то вже очевидно, що з урожаєм 55-58 млн. тонн зернових і падінням експорту в інших галузях, пов'язаних як зі світовою кон'юнктурою, так і з війною на сході країни, агросектор однозначно утвердиться на першому місці.

При цьому частка агропродукції в загальному експорті може піднятися до 40% проти 27% в 2013 році. Таким чином, Україна стане вперше за весь час незалежності дійсно аграрною країною.

Від результатів роботи агросектору будуть прямо залежати не тільки курс долара, інфляція, але і багато інших макроекономічних і соціальних показників. Погано це для країни чи добре, і скільки це буде продовжуватися, не є темою сьогоднішньої дискусії, хоча подібні питання, звичайно, будуть задаватися найближчим часом не один раз. Питання в іншому: чи дійсно агробізнес країни на сьогодні знаходиться в такій хорошій формі, що обійшов всіх, чи це, швидше, всі інші галузі настільки слабкі, що для АПК не коштувало великих зусиль «зійти на престол». Відповідь - і те, і інше.

Однозначно, що металургійна та хімічна галузі постраждали від війни з Росією більше всіх, але, в той же час, треба віддати належне українським аграріям, які за останні кілька років стали фактично світовими лідерами щодо зростання продуктивності праці. Поліпшення якості посівного матеріалу, якісний захист рослин та оновлення машинно-тракторного парку в агрокомпаніях зробили відчутний внесок у технічний прогрес усього сектора. Із середньорічним зростанням продуктивності в 4,5% в останні кілька років Україна обігнала навіть Бразилію із середнім зростанням в агросекторі в 4,28%. І це теж сталося вперше.

Що ж стосується «нічого не змінилося». Стабільно невирішеними залишаються питання прогнозованості аграрної політики в країні. Нове керівництво держави декларує бажання проводити давно очікувані реформи в секторі. Агробізнес, як ніколи, готовий до підтримки благих намірів уряду.
Але процес реформування йде за принципом «пишемо правою, а лівою перекреслюємо». На жаль, нічого не змінилося у системі земельних відносин. Проектів змін системи оподаткування вже було мінімум п'ять за останній рік, і зараз наприкінці цього року ніхто не знає, згідно якої системи ми будемо жити у наступному році. Боротьба з корупцією відбувається тільки під час прес-конференцій.

Алекс Ліссітса, Президент УКАБ

Джерело: http://ucab.ua/ua/pres_sluzhba/blog/lissitsa_aleks_mikolayovich/smena_lidera/ - 24.09.2014.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!