2019.05.14-15 – Стандарт GLOBALG.A.P. як головна умова доступу свіжих фруктів, овочів та ягід на ключові міжнародні ринки

 

14 травня спеціалісти ХТПП взяли участь у тренінгу щодо сертифікації виробництва агропродукції за міжнародним стандартом GLOBALG.A.P, що пройшов на базі Запорізької ТПП. Це один із освітніх заходів проекту Міжнародного Торгового Центру (ITC), який з 2016 р. працює в Херсонській, Одеській та Миколаївській області, а з 2019 р. розширив свою діяльність також на Запорозький, Дніпропетровський і Вінницький регіони. Тренінг проводила Ніна Дмитраш – консультант із питань сертифікації виробництва за стандартом Global G.A.P., яка має великий досвід роботи з українськими підприємствами.

GLOBALG.A.P. – це стандарт для свіжої агропродукції, який допомагає запровадити зручний і прозорий механізм діяльності господарства, а також простежити технології виробництва, починаючи від посадкового матеріалу, добрив і пестицидів до післязбиральної доробки та зберігання. Сертифікат GLOBALG.A.P. підтверджує, що продукт відповідає належному рівню безпеки і якості, виготовлений з дотриманням екологічних норм та турботою про здоров’я і безпеку працівників.

Цей стандарт не є обов’язковим для здійснення експорту (за виключенням поставок до торгових мереж – вони вимагають наявності такого сертифікату), однак він є головною умовою для отримання доступу до ключових міжнародних ринків.

Ніна Дмитраш розповіла про основні принципи та складові стандарту, а також етапи впровадження вимог сертифікації. Наприкінці тренінгу учасники пройшли невелике тестування на засвоєння здобутих знань.

На другий день тренінгу, 15 травня, учасники відвідали підприємство «Сади Дніпра» (Дніпропетровська область), яке вже має сертифікат Global G.A.P. і активно розвиває свій експортний потенціал.

ТОВ «Сади Дніпра» засноване 2016 року і відоме під торговою маркою UApple. Це один з найбільших виробників яблук в Україні. Бренд UApple уже представлений в локальних мережах супермаркетів, а також у країнах Європейського Союзу, Азії та Близького Сходу.

Менеджер компанії Олександр Пахно розповів, як влаштовані його сади та які підходи до вирощування, зберігання та реалізації яблук застосовує команда UApple. Яблуневі сади накриті сіткою для захисту від граду та сонячних опіків; власна насосна станція забезпечує крапельний полив; вздовж поля встановлені будиночки-укриття для корисних комах; спеціальне програмне забезпечення допомагає цілодобово відстежувати стан саду та перебіг робіт у ньому; а завдяки власній метеостанції можна в будь-який час дізнатися вологість і температуру повітря, листя та ґрунту, швидкість і напрям вітру, вірогідність опадів тощо і завчасно вжити заходів для оптимізації умов вирощування.

Також компанія використовує передові технології зберігання, які дозволяють протягом всього року постачати яблука у будь-яку частину світу так, щоб при транспортуванні вони не втрачали своєї свіжості, смаку і вигляду. Компанія експортує до Індонезії, Малайзії, Сінгапуру, ОАЕ та інших країни. Представники «Садів Дніпра» постійно беруть участь у профільних міжнародних виставках та працюють над розширенням ринків.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!