2018.02.06 - Про проект МЕТОДИКИ обчислення щорічних обсягів теплоти в Україні, виробленої тепловими насосами з відновлюваних джерел енергії

Комітет підприємців у сфері енергоефективності при ТПП України на своєму засіданні розглянув проект МЕТОДИКИ обчислення щорічних обсягів теплоти в Україні, виробленої тепловими насосами з відновлюваних джерел енергії, який розроблений фахівцями Інституту технічної теплофізики НАН України за участю представників Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності України. Метою цієї співпраці є розроблення та затвердження нормативного документу, який містить Методику розрахунку частки енергії з відновлюваних джерел, виробленої тепловими насосами, у загальному обсязі споживання енергії в Україні за календарний рік. МЕТОДИКА виконана на основі європейського енергетичного законодавства і повинна бути узгоджена з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

 Кінцева ціль МЕТОДИКИ - щорічно розраховувати обсяги теплової енергії, що виробляється в Україні за допомогою теплових насосів, та формувати звіт для Енергетичного Співтовариства про досягнутий прогрес у сприянні та використанні енергії з відновлюваних джерел в Україні.

Підстава для розробки МЕТОДИКИ - Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо віднесення теплових насосів до обладнання, яке використовує відновлювані джерела енергії» № 1711-VIII від 01.11.2016. Проект МЕТОДИКИ відповідає вимогам Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009р. про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

Результати проведеної роботи:

  1. Визначено мінімальні значення сезонного розрахункового коефіцієнту корисної дії, інших параметрів та коефіцієнтів, виходячи з умов України, які, відповідно до вимог європейської енергетичної політики, мають бути використані в МЕТОДИЦІ та обґрунтовані значення цих коефіцієнтів.
  2. Визначено обсяг вихідних даних, необхідних для розрахунку частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел тепловими насосами в загальному обсязі споживання енергії та джерела і порядок отримання цих даних.
  3. Підготовлено проект нормативно-правового акту (з відповідними додатками), який містить МЕТОДИКУ обчислення частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел тепловими насосами в загальному обсязі споживання енергії в Україні.
  4. Необхідні документи подано на розгляд та погодження в центральні органи виконавчої влади.

Зазначимо, що суттєвою проблемою в застосуванні МЕТОДИКИ є організація збору і обробки статистичної інформації щодо теплових насосів.

Статистичний облік обсягів виробництва і енергетичних характеристик теплових насосів у складі підприємств енергетики, а також у складі підприємств- споживачів теплової енергії повинен бути налагоджений аналогічно як і для іншого теплогенеруючого обладнання.

Починаючи з 2017 року у статистичній звітності за формою 11-мтп буде вперше надано інформацію щодо річних обсягів виробництва теплоти і витрат енергії тепловими насосами теплопостачальних організацій як і організацій, що виробляють теплову енергію для власних потреб у формі, за якою складаються детальні енергетичні баланси країн ЄС. Однак, навіть цієї інформації недостатньо, внаслідок відсутності диференціації за типами джерел низькопотенційної енергії.

Допоміжним джерелом інформації щодо кількості та типажу теплових насосів можуть бути дані митниці стосовно імпорту теплових насосів, а також компресорів для виробництва (збірки) теплових насосів, отримані за відповідними КЗЕДами.

Найбільш складним, як показує світовий досвід, є статистичний облік теплоджерел систем теплопостачання індивідуально-побутового (приватного) сектору, адже у ньому здебільшого зосереджений існуючий парк теплонасосного обладнання. Основними джерелами інформації щодо структури обладнання систем теплопостачання приватного житла є на сьогодні вибіркові статистичні опитування у межах моніторингу соціально-демографічних умов життя населення, а також дані статистики житла.

Певні можливості отримання достовірної інформації щодо встановленої електричної потужності теплових насосів може надати моніторинг роздрібного ринку електричної енергії, яким опікуються підрозділи НЕК «Укренерго», а також НКРЕКП.

Важливим є моніторинг обсягів вітчизняного виробництва та продажу теплових насосів, статистикою якого повинен опікуватись відповідний підрозділ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Тому для ефективного використання МЕТОДИКИ необхідне співробітництво фахівців НЕК «Укренерго», Мінрегіону, НКРЕКП, Державної служби статистики та Державної фіскальної служби України (митні органи).

За підсумками проведеного обговорення напрацьовано пропозиції:

1. Запропонований проект МЕТОДИКИ може бути взятий за базовий варіант і в подальшому відкоригований з урахуванням наданих експертами зауважень, редагувань та доповнень.

2. З метою більш повного і адекватного моніторингу використання теплових насосів в Україні розробити алгоритм взаємодії представників всіх органів центральної виконавчої влади - Держенергоефективності, Мінрегіону, Державної фіскальної служби, НЕК «Укренерго», Мінекономрозвитку, НКРЕКП, Державної служби статистики.

3. Створити при Держенергоефективності робочу групу експертів з проблематики використання теплових насосів в Україні, розширити коло експертів по теплових насосах, залучивши фахівців з енергетики, економіки, екології і споріднених сфер організацій різного профілю: енергетичних асоціацій України, інститутів Національної академії наук України, проектних інститутів енергетичного профілю, вузів Міністерства науки і освіти України тощо.

4. Звернутися до Держенергоефективності щодо розробки та впровадження відповідних МЕТОДИК (на основі європейського енергетичного законодавства) з розрахунку обсягів виробництва енергії з інших видів відновлюваних джерел енергії в Україні, аналогічних МЕТОДИЦІ для теплових насосів.

5. Прискорити проходження методики в Мінфіні України та Мінекономрозвитку України і зареєструвати МЕТОДИКУ в Мін’юсті України.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!