2016.03.29 - Пропозиції щодо впровадження Національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні згідно Директиви ЄС 2003/87/ЄС

 Комітет підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України за участю представників органів державної влади, бізнесу та експертів на черговому засіданні 29 березня 2016 року розглянув питання про підготовку нормативно-законодавчих документів з впровадження Національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів в Україні згідно Директиви 2003/87/ЄС, а також заслухав інформацію представників асоціацій ОП «Металургаром», «Союз хіміків України», «Укрцемент», ПАК «Нафтогаз України», Укртеплокомуненерго, ДТЕК та їх підприємств щодо готовності впровадження зазначеної системи, і з урахуванням проведеного обговорення, пропонує:

1. Забезпечити доопрацювання, обговорення з особами, на яких буде здійснюватися регуляторний вплив, та затвердження на урядовому рівні Концепції впровадження системи торгівлі дозвільними одиницями (включаючи календарний план впровадження).

2. Прискорити підготовку Закону України «Про систему торгівлі дозвільними одиницями па викиди парникових газів» та відповідних нормативних актів, враховуючи останні напрацювання системи торгівлі дозвільними одиницями ЄС, які дозволять залучити інвестиції у модернізацію підприємств, а також наростити обсяги виробництва при алокації безоплатних дозвільних одиниць між підприємствами.

3. Забезпечити аналіз стану готовності українських випробувальних та калібрувальних лабораторій до обслуговування нових потреб операторів установок, які виникнуть при запровадженні системи моніторингу, звітності та верифікації.

4. Проаналізувати відповідність нормативного (нормативно-технічного) регулювання України, пов’язаного з виконанням вимог з моніторингу, звітності та верифікації, до відповідних міжнародних та європейських стандартів.

5. При аналізі регуляторного вплину законодавчих та нормативних актів брати до уваги витрати операторів, які будуть необхідні для належного запровадження та підтримки системи моніторингу, звітності та верифікації.

6. Забезпечити відкритість та прозорість планування і використання коштів міжнародної технічної допомоги, залучених Україною для імплементації Директиви 2003/87/ЄС, зокрема для впровадження системи моніторингу, звітності та верифікації.

7. При плануванні використання коштів міжнародної технічної допомоги забезпечити її спрямування на пом’якшення стартового фінансового навантаження операторів, пов’язаного з впровадженням системи моніторингу, звітності та верифікації.

 

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!