Освіта для стійкого розвитку: проекти “зелений пакет”, “зелений клас”

Одним із напрямів діяльності Координатора проектів Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні є поширення та розвиток ідей сталого розвитку. У цьому контексті вкрай важливо розвивати навички та знання для прийняття обґрунтованих рішень на благо довкілля, нинішнього населення та майбутніх поколінь.

З метою підвищення екологічної грамотності школярів і сприяння реалізації концепції сталого розвитку, Координатор проектів ОБСЄ в Україні підтримав в 2009 році ініціативу Міністерства освіти і науки України щодо впровадження проекту «Зелений пакет» в Україні. Розпочатий проект «Зелений пакет — Україна» було спрямовано на розвиток інноваційних освітніх інструментів. Матеріали Зеленого пакету були розроблені Регіональним екологічним центром для Центральної та Східної Європи у співпраці з болгарськими, угорськими, польськими та українськими фахівцями у галузі освіти і охорони навколишнього середовища.

За підтримки Координатора проектів у 2009 році два із чотирьох елементів навчального комплексу «Зелений пакет для середньої школи» – Посібник для вчителя та гра «Дилеми» (методичні рекомендації та картки) – були підготовлені, а саме, перекладені на українську мову та адаптовані.

У рамках проекту в 2010 році розроблено інтерактивний компакт-диск (третій елемент «Зеленого пакету для середньої школи»), щоб найкращим чином відобразити реалії України та наочно представити конкретні приклади з охорони довкілля в навчальних матеріалах. Крім того, було сформовано колекцію DVD фільмів – четвертий елемент навчального комплексу.

Ще одна важлива складова даного проекту - це проведення тренінгів щодо використання матеріалів «Зеленого пакету для середньої школи», в яких за три роки взяли участь більше, ніж 300 професійних педагогів. Вони будуть далі ділитися знаннями зі своїми колегами, допомагаючи тим самим краще інтегрувати розроблені інструментальні засоби в систему середньої освіти України.

Інший комплекс заходів у рамках проекту 2010 року включав роботу з розробки навчального комплексу для початкової школи, який має назву «Зелений пакет для дітей». В 2010 році було здійснено роботу з перекладу англійської версії посібника і сформовано національну робочу групу з адаптації матеріалів. У 2011 році було здійснено роботу з адаптації мультимедійних компонентів "Зеленого пакету", а саме: компакт-диску та відеоколекції фільмів.

Крім того, у 2011 році Координатор проектів ОБСЄ в Україні адаптував матеріали посібника "Green Pack Junior" до умов України, випустивши у світ Посібник для вчителя початкової школи "Зелений пакет для дітей".

Презентація повного комплекту матеріалів "Зеленого пакету" для середньої школи та посібника для початкової школи "Зелений пакет для дітей" відбулася в квітня 2011 року в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України за сприяння Фонду Східна Європа.

На підставі фактичних результатів та рекомендацій щодо використання матеріалів «Зеленого пакету для середньої школи» та «Зеленого пакету для початкової школи» (Зелений пакет для дітей) Міністерством освіти та науки, молоді і спорту України, матеріали комплексу будуть використовуватися в системі освіти України.
Варто пам’ятати, що через учителів і учнів головні послання посібника адресуються також членам кожної родини і всім членам суспільства, таким чином збільшується масштаб впливу проекту «Зелений пакет – Україна».

Розповсюдження інформації та доступ до Зеленого пакету є безоплатними.
Джерело: http://www.greenpack.in.ua/about/

За ініціативою міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова в 2013 році розпочато реалізацію пілотного проекту «Зелений клас». Основні складові цього проекту:

  • розширити знання дітей про довкілля;
  • формування у дітей еколого-біологічних знань;
  • виховання любові до природи;
  • виховання дбайливого ставлення до рослин;
  • виховання екологічної культури;
  • створення умов для формування соціальної компетенції учнів, шляхом спільної роботи учень - педагог - батько.

Про досвід реалізації подібних проектів в Україні та в країнах ближнього зарубіжжя (Росія, Білорусь) можна дізнатися на наступних сайтах:

http://promecosever.ru/zelenyij-klass.html
http://greenclass.iatp.by/index.htm
http://www.seu.ru/members/bereginya/2002/09/7-3.htm

Педагогический проект на тему: "Зеленый класс"
http://nsportal.ru/npo-spo/estestvennye-nauki/library/pedagogicheskiy-proekt-na-temu-zelenyy-klass

"Зеленый класс" в первый раз (Вечерний Донецк)
http://vecherka.donetsk.ua/?show=news&newsid=106315

Проект "Зелёный класс" (Ленинградская область)
http://www.openclass.ru/node/345384

«Зеленый класс» — путешествие в лето (Авдеевка)
http://avdeevka.dn.ua/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=1205:2012-04-05-07-04-50&catid=64:akhzinfo&Itemid=167
http://polpred.com/?ns=1&ns_id=777558 (Экологические инициативы Авдеевки)

Экологический музей "Кибероазис" МБОУ "Средняя школа № 6" г. Ачинска Красноярского края
http://shkola6.edusite.ru/work/project/p14aa1.html

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!