Огляд основних статей експорту та імпорту Литви. Товарна структура торгівлі між Україною та Литвою | 2014 р.

У 2014 році було відмічено значний потенціал збільшення експорту українських товарів до Литви, у тому числі й з Херсонської області. В першу чергу це стосується товарів, які вже користуються попитом на литовському ринку і експорт яких помітно зростає протягом останніх років.
До таких товарів, насамперед, відносяться кукурудза, макуха, продукція харчової промисловості.

У 2014 році поставки кукурудзи до Литви зросли у 2,3 рази порівняно з 2013 роком і склали 38,8 млн.дол.США (11,9% від українського експорту до Литви). Частка української кукурудзи становила 84,3% від загального імпорту цієї продукції до Литви (у 2011 та 2012 рр. відповідно 74,0% та 66,3%).

Українські експортери утримують лідируючі позиції і на ринку відходів харчової промисловості. Так, частка української макухи у 2004-2014 рр. становила 60-90% від загального обсягу імпорту цього товару у Литву. У 2014 р. експорт цієї продукції з України зріс на 34% і склав 32 млн.дол.США.

Оскільки потреби литовського ринку в імпорті макухи щорічно збільшуються (протягом 2009-2014 рр. імпорт цієї продукції до Литви зріс у 3,3 рази, а з України – лише у 2,4 рази), існують всі можливості для подальшого зростання експорту української макухи.

Наразі на ринку Литви помітно представлена українська кондитерська продукція (шоколад, кондвироби з цукру), олія (торгові марки «Олейна» та «Чумак»), соуси, алкогольні та хлібобулочні вироби. Проте питома вага цієї продукції у структурі експорту відносно не велика (шоколад – 1,4%, олії 1,3%, соуси – 0,8%, спирт – 0,7% тощо). Українські експортери практично не постачають в Литву овочі та фрукти, хоча Литва має значні потреби в імпорті цієї продукції у свіжому та переробленому вигляді (наразі більша частина овочів та фруктів надходить до Литви з Польщі).

На думку Посольства, для збільшення експорту харчової продукції до Литви українським товаровиробникам та торговим компаніям необхідно налагодити безпосередні контакти з литовськими оптовими торговельними компаніями та роздрібними торговельними мережами.  

Інформацію щодо провідних торговельних компаній Литви пропонується отримати на інтернет-ресурсі http://www.business-baltics.com/lithuania, який є російськомовним та дозволяє здійснювати пошук підприємств за видами діяльності, а також містить електронні адреси, номери телефонів та інші контакті дані компаній. 

Довідка щодо товарної структури експорту та імпорту Литви    

Довідка товарної структури торгівлі між Україною і Литвою у 2014 р.      

Інформація щодо провідних торговельних компаній Литви                 

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!