2016.06.02 – Роз'яснення Держпродспоживслужби України про відмову ОАЕ від продуктів харчування з України

Центр досліджень і сертифікації Халяль «Альраид» в Україні заявляє про заборону Об'єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) ввезення харчової продукції з України.

 Прес-службою Центру було направлено офіційні листи з проханням роз'яснити причини подібного рішення до Міністерства навколишнього середовища і води ОАЕ та до українських міністерств і відомств, до компетенції яких відносяться питання зовнішньоекономічних і торговельних зв'язків.

Як вважають в Центрі, втрата ринку ОАЕ для української продукції не є критичною, проте з-за втрати традиційних ринків збуту дана ситуація не повинна залишатися без уваги.

Для довідки: Ринок продуктів харчування ОАЕ, як й інших арабських країн Перської затоки (Королівство Саудівська Аравія (КСА), Бахрейн, Оман, Катар, Кувейт) є імпортозалежним (у середньому на 90%). Серед зазначених країн, за даними Світового банку, тільки КСА задовольняє власні потреби на 20%. Самозабезпечення інших країн не перевищує 10%.

Питання поновлення сертифікації українського халяльного центру знаходиться на особистому контролі міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового і голови Держпродспоживслужби України Володимира Лапи. Як зазначають у службі, цій темі приділялася особлива увага під час зустрічі української делегації з новопризначеним делегатом ОАЕ Аль-Кассімі, яка відбулася у Парижі в рамках засідання 84-ї Генеральної сесії Всесвітньої Асамблеї Делегатів Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин (22-27 травня 2016). Аль-Кассімі під час переговорів запевнив українську сторону, що станом на сьогодні для експорту української харчової продукції до ОАЕ затверджено 5 підприємств, що займаються забоєм та виробництвом м'яса птиці та продуктів з нього.

Також було зазначено, що якщо інші підприємства мають бажання експортувати м'ясну продукцію власного виробництва до ОАЕ, то їм необхідно звернутися до Міністерства клімату та навколишнього середовища ОАЕ за веб-посиланням (http://www.moccae.gov.ae/). Після надання онлайн-заявки та необхідного пакету документів підприємства будуть проінспектовані експертами ОАЕ протягом 90 днів.

При цьому між компетентними органами України та ОАЕ і надалі триватимуть переговори щодо процедури сертифікації українських халяльних центрів відповідним компетентним органом – ESMA.

Зазначається, що процедура сертифікації халяльних центрів у середньому триває до року. Про результати переговорів Держпродспоживслужби обіцяє повідомити додатково.

На сьогодні відомство підготувало офіційний запит до компетентного органу ОАЕ щодо врегулювання зазначеної ситуації.

«Питання не пов'язане з якістю вітчизняної харчової продукції: наша продукція безпечна і відповідає вимогам міжнародних партнерів, про що свідчить значна диверсифікація світових ринків. У даному випадку проблема полягає у внутрішніх процедурах визначення повноважень сертифікаційних центрів Халяль Об'єднаними Арабськими Еміратами», - підкреслив Володимир Лапа.

Виставки в Україні

Анонси

2021

Програма німецько-української кооперації “Fit for Partnership with Germany”. Приєднуйтеся!